Skip to main content
wp-content/uploads/Veerhuys_steden1.jpg

Naar de stad

Zwolle Sassenpoort

Samenwerking was het toverwoord. Daardoor groeiden de steden die waren aangesloten bij het Hanzeverbond in de veertiende en vijftiende eeuw uit tot een machtige economische factor. In haar glorietijd kende het Hanzeverbond 150 leden, vooral in Duitsland en Nederland maar ook in Scandinavië, Polen en Vlaanderen, tot in Spanje en Portugal toe. Er werd gehandeld in zout, vis, granen, hout, bier, wijn, laken, bijenwas en pelzen. Kleine nederzettingen groeiden uit tot machtige steden en de internationale sfeer trok kunstenaars aan. Deze rijke geschiedenis heeft zijn sporen nagelaten in de prachtige Hanzesteden in en rondom Salland: Zwolle, Deventer, Kampen, Hattem en Hasselt. Elke stad heeft vele bezienswaardigheden. Op www.hanzesteden.info vindt u alle denkbare informatie voor een bezoek aan deze steden.

Binnenstad Zwolle

Zwolle
Sinds de Middeleeuwen moest de stad concurreren met Kampen en Deventer. Toen het rijkere Kampen het klokkenspel van een afgebrande Zwolse toren kocht, betaalden de Kampenaren met koperen vierduitenstukken. Zakken vol! De arme Zwollenaren kregen letterlijk blauwe vingers van het natellen en werden voortaan spottend ‘Blauwvingers’ genoemd. Maar de Zwollenaren maakten van de nood een deugd. De bijnaam werd een handelsmerk toen ze koekjes van die naam gingen bakken: lange smalle spritsjes met chocolade op een van de uiteinden. Ze vormen tot de op dag van vandaag een leuk en lekker souvenir.
De bekendste zoon van Zwolle is J.R. Torbecke (1798-1872), geboren aan de gracht die nu naar hem is vernoemd. Hij was een liberaal staatsman die het drie keer tot premier schopte. Nu kent men hem vooral dankzij zijn vooruitstrevende grondwet uit 1848 waar we het beginsel van de ministeriële verantwoordelijkheid te danken hebben.

Deventer
Deventer is een van de vijf oudste steden van Nederland. Al in de negende eeuw wordt de plaats in bronnen van het Bisdom Utrecht vermeld. Hier zijn te vinden: het oudste stenen woonhuis (de Proosdij met een kern uit circa 1130, gelegen aan de Sandrasteeg en de Stromarkt), het oudste wandelpark (het Worpplantsoen) en de oudste wetenschappelijke bibliotheek (Stadsarchief en Athenaeumbibliotheek).

Kampen
Bij de beroemde inwoners van Kampen hoort de familie Avercamp waarvan Hendrick en Barent de bekendste zonen waren. Beiden neven schilderden en deelden in de zeventiende eeuw het talent voor winterlandschappen en ijstaferelen.
Van later datum, maar zeker even invloedrijk, was professor doctor Willem Jan Kolff (1911-2009). Hij verdiende het ereburgerschap door in de oorlogsjaren in een Kampens ziekenhuis een kunstnier te ontwikkelen die sinds 1945 het leven van veel nierpatiënten substantieel heeft verlengd.

Hattem
Nu een van de kleinere steden, maar de drie musea zijn beslist een bezoek waard:
– het Anton Pieck Museum. Graficus en schilder Anton Pieck (1895-1987) illustreerde vele sprookjes maar werd vooral bekend door zijn idee voor een sprookjespark: de Efteling.
– het Voerman Museum, gewijd aan de schilders Jan Voerman senior en junior. Er is ook werk van verwante kunstenaars te zien.
– het Bakkerijmuseum, dat in nostalgische sfeer de geschiedenis van ons brood toont. Alleen al vanwege de geur een bezoek waard.

Hasselt
Hasselters staan in de regio bekend als ‘Skoapekuukies’. Ook zij maakten van hun bijnaam een culinaire specialiteit, naast ‘Hasselter Juffers’, voor bij de koffie.
Hasselt is vanuit historisch oogpunt onder andere interessant vanwege twee kerken, een klooster, een gasthuis, verschillende verdedigingswerken, enkele molens, en diverse prachtige gevels.
Wist u dat ontwerper Jaap Drupsteen (1942) en marathonloper Gerard Nijboer (1955) zijn geboren in Hasselt?